Salesiova vysina / Salesius Hill / Salesiushohe

A cache by Shebi Team

Prírodní památka Salesiova výšina (2 ha,vyhlášena v r.1986) zahrnuje skalní mesto a skalní masiv, na kterém ve 2. pol. 19. století stával drevený gloriet, podle nejž se masivu ríká Letohrádek (dnes jsou z nej jen schody a pár cihel na vrcholu skály). Nechal ho postavit opat oseckého kláštera Salesius Kruger, milovník zdejší krušnohorské prírody.

Les a skalni mesto

Saleisova-vysinaVe skalních masivech je možné spatrit tisíce otisku jader a skorápek sladkovodních mlžu rodu Unio a pozustatky po korenech pravekých stromu. Ty zabíhají do podloží a tvorí i dutinky nekolik centimetru dlouhé. Jejich výpln, ne vždy zachovalá, je tvorena povlaky chalcedonu ci opálu. Nejlépe jsou otisky korenu vyvinuty na Letohrádku. Neméne zajímavý je lesní porost v okolí skalního mesta. Tvorí ho prevážne letité buky, které díky rustu na kamenných blocích mají mnohdy bizarní tvary.

Letohradek

Díky vynikající hladkosti a pevnosti skalních bloku patrí výšina mezi nejlepší lezecké terény Krušných hor. Celá oblast nabízí na sto výstupu od méne nárocných až po výstupy, které vyžadují vynikající lezeckou zdatnost.

Skalni mesto

Leží na naucné stezce okolím Oseka (zacátek stezky je kousek od vlakového nádraží Osek mesto). Od koupalište sem vede též žlutá turistická znacka. Doporucujeme jít po jedné z techto tras. U nádraží i u koupalište mužete bez problému zaparkovat svuj geovuz. Pokud vás tlací cas, je možné zaparkovat na parkovacím waypointu (odbocka ze silnice Osek – Loucná) kousek od výšiny.

Original -zde-

 
P?ihlásit se
Kdo je on-line?
PrávÄ› pÅ™ipojeni - hostů: 9 
Banner
Banner
Banner